Stadskantoor Utrecht opgeleverd

17.10.2014 - Het gebouw kent door de verspringende verdiepingen boven de centrale vide meer zichtlijnen en uitzichten.

Begin Oktober is in Utrecht het nieuwe stadskantoor van Kraaijvanger officieel geopend. Winkhaus heeft hier samen met de Voskamp groep West het mechanische sluitsysteem geleverd. Voor dit Project is gekozen voor het Winkhaus Keytec ZRV6 systeem in SKG***.  Het project kent een unieke locatie, deels naast en deels bovenop de nieuwe stationshal van Benthem Crouwel Architecten. Uitdaging in het ontwerp vormde het toegankelijk maken van zowel de stationshal en het stadskantoor vanaf het plateau boven de sporen. De vervoersknoop van bus- en sneltramverbindingen op maaiveldniveau zorgde daarnaast voor een extra complexiteit.

De onderste drie lagen van het stadskantoor tussen maaiveld en publiek niveau, zijn bestemd voor parkeren en technische voorzieningen. Samen vormen zij een podium op het publieke niveau van circa 7,5 meter boven maaiveld, aansluitend op de stationshal bovenop de sporen.

Een centrumboulevard over de sporen die over de nieuwe stationshal loopt verbindt de gebieden aan beide zijden van het spoor. Aan de westzijde mondt de boulevard uit in het gebied waar stadskantoor en stationshal elkaar ontmoeten. De centrumboulevard herbergt eveneens de entreehal.

Combinatievorm

De vorm  van het gebouw is een combinatie van drie typen gebouw: de publiekshal over de eerste vijf lagen, een oplopend - rechthoekig - bouwdeel dat boven de stationskap oversteekt en twee gesplitste torens. Drie ontmoetingspleinen, op verdieping 6, 11 en 21, kenmerken zich door een grotere hoogte. De overige lagen zijn kantoorruimte. Constructief gaat de opzet uit van weinig steunpunten. Vanwege de grote diepte van het gebouw zijn op verschillende plaatsen uitsneden gemaakt door middel van vides en (binnen-)tuinen in halfruw klimaat, voor een optimale daglichtinval en een prettige werkomgeving.
  
Transparante overheid

Om te voorkomen dat het stadskantoor een icoon van bureaucratie zou worden hebben Dirk Jan Postel en Christian Müller van Kraaijvanger de werkvloeren en publiekshal een visuele relatie gegeven en is het gebouw transparant en open uitgevoerd. De lokale overheid wordt hierdoor zichtbaar. Niet alle publieke functies bevinden zich op hetzelfde niveau. Deze zijn verdeeld over meerdere verspringende en uitstekende verdiepingen rond een ruimtelijke vide waarmee meer zichtlijnen en uitzichten ontstaan.

Binnentuin
De entreehal biedt zich op een subtropische binnentuin op de eerste verdieping en een gebouwvenster dat zich uitstrekt over vier verdiepingen. In de gevel is de constructie zichtbaar. Deze volgt niet een zuiver orthogonaal systeem, maar geeft uitdrukking aan het stabiliteitsverband en de bijzonder constructie: de zuidertoren draagt af op slechts drie steunpunten.
De stapeling van drie typen gebouw en de gevarieerde daglicht-uitsneden geven een per verdieping verschillend resultaat. Door deze secties worden de vloeren met elkaar verbonden tot een verticaal landschap.

Uw contactpersoon voor de pers

Dennis Sevat

T. +31 85 070 66 90

F. +31 85 070 66 94